Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Slow Food stojí na křižovatce mezi ekologií a gastronomií, etikou a radostí. Staví se proti standardizaci chutí a kultury a neomezené moci nadnárodních společností potravinářského průmyslu a průmyslového zemědělství.
Věříme, že každý má právo na radost z dobrého jídla a z toho plynoucí zodpovědnost chránit dědictví jídla, tradic a kultury, jež tuto radost umožňuje. Slow Food věří v koncept „nové gastronomie“, uznávající silnou vazbu mezi jídlem na talíři, planetou Zemí, lidmi a kulturou.
Učit vážit si kultury stolu a chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející „kultury“ fast food. Členové hnutí prosazují řemeslně vyráběné potraviny od místních producentů, domácí odrůdy plodin a upozorňují na dávno zapomenuté recepty.