Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Na webových stránkách www.slowfood.com naleznete denně aktualizované zpravodajství, které přináší zprávy z celého světa, podrobné analýzy od mezinárodních přispěvatelů a úvodníky od Carla Petriniho, prezidenta hnutí Slow Food.
Chcete více důvodů? Stahněte si informační brožuru, klikněte na obrázek vpravo.
Roční členství ve Slow Food získáte již od EUR 5,-.
Postupujte v těchto pěti jednoduchých krocích:
Vítáme Vás mezi členy Slow Food Brno!
znamená navracet jídlu jeho důstojnost a podporovat poznávání různých chutí.
Slow Food usiluje o souhru etických zásad a požitku z jídla, radosti a zodpovědnosti.
Staňte se členem Slow Food Brno a zapojte se způsobem, který vám vyhovuje – organizujte, vzdělávejte, podělte se o nápady či vědomosti nebo se jen společně s námi radujte s dobrého jídla. Pomůžete nám tak chránit zdraví naší krajiny a lidí v ní žijících.
zpomalte a
využívejte svých smyslů k tomu, abyste se stali „spoluvýrobci“ -
zodpovědnými jedlíky, kteří volí jídlo vyrobené v harmonii s místní
přírodou a kulturou. Co je dobré pro vás, je dobré pro Zemi.
Slow Food poprvé použil termín "spoluvýrobce", aby zdůraznil moc konzumentů – můžeme vystoupit z naší pasivní role a aktivně se začít zajímat o ty, kteří pro nás produkují jídlo, jak to dělají a s jakými problémy se přitom potýkají. Takto se stáváme součástí produkčního procesu.
Spoluvýrobci podporují místní farmáře, rybáře, chovatele, včelaře,
výrobce sýrů a další nejen nákupem jejich výrobků, ale také ponořením se
do bohatství znalostí a dovedností, které nám mohou nabídnout. Tímto
způsobem se učíme o kvalitě a zvyšujeme naše povědomí o tom, jak vypadá
zdravější, chutnější a zodpovědnější strava v našem regionu.
Nejlepším způsobem, jak k tomuto propojení může docházet, je přímé
setkání farmářů a konzumentů, například na farmářských trzích,
jarmarcích či přímo na farmách. Pokud přímé setkání není možné, měli
bychom se pokusit nakupovat v prodejnách, které nabízí produkty místních
zemědělců, nebo jíst v restauracích či jídelnách, připravujících jídlo z čerstvých
místních produktů.
Čím více nás uvědomělých a informovaných konzumentů bude, tím více farmářů
bude motivováno hospodařit způsoby, které jsou šetrné k přírodě a
zvířatům a chrání rozmanitost.
Připojte se ke společnosti stejně smýšlejících lidí …od mexických „campesiňos“ po francouzského šéfkuchaře, od mongolských pastevců po profesory univerzity v Berkeley, od vietnamských rybářů po italské vinaře…Všichni společně směřují ke společnému cíli.
Jako člen Slow Food také získáte spoustu "duševní stravy" díky elektronickým a tištěným publikacím – měsíčníkům Slow Food a Terra Madre a Slow Food Almanachu – každoročnímu přehledu dění ve světě Slow Food.