Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Terra Madre Salone del Gusto 2020 v nové podobě

autor: Tom Václavík | dne: 19.06.2020

Dne 8. října začíná globální ročník této akce, která bude probíhat jak fyzicky, tak digitálně po celém světě po dobu šesti měsíců.

V reakci na Covid-19 dostane Terra Madre Salone del Gusto v roce 2020 nový a zcela odlišný rozměr. Na této akci, která začíná 8. října a potrvá šest měsíců, se bude podílet 160 zemí ze sítě Slow Food prostřednictvím kombinace digitálních technologií, fyzicky rozprostřených událostí a inovativních formátů.

Organizátory této nejvýznamnější akce věnované dobrému, čistému a poctivému jídlu, životnímu prostředí a potravinové politice jsou hnutí Slow Food, piemontský kraj a město Turín. Její konání nebude přerušeno a znovu potvrdí své odhodlání utvářet budoucnost potravin.

„Dnes musíme více než kdy dříve pracovat na zavádění nových a udržitelnějších paradigmat ekonomiky, životního prostředí a společnosti. Na přeměně potravinové krize zažehnuté pandemií Covid-19 v příležitost k oživení země, počínaje různými formami zemědělství, pohostinství a turismu, které přinášejí prospěch místním oblastem a komunitám. Opět toho hodláme dosáhnout tak, že propůjčíme svůj hlas komunitám, které se v posledních měsících mobilizovaly po celém světě, aby podpořily malé výrobce potravin a tím udrželi při životě místní potravinové systémy a ochránily ty nezranitelnější. Terra Madre Salone del Gusto není veletrh, který by bylo možné odložit o rok; je to příležitost ke vzdělávání a dialogu. Je to prostor, na kterém může velká síť zemědělců, pastevců, rybářů, rukodělných výrobců potravin, kuchařů, mládeže, domorodých obyvatel a migrantů získat důvěru a odvahu kde mohou sdílet nápady a řešení společných problémů. A pokud nebudou moci naši delegáti přijet do Terra Madre kvůli komplikacím s bezpečnostními předpisy zavedenými v důsledku pandemie, pak přeneseme Terra Madre do všech koutů planety,“ prohlašuje Edie Mukiibi, viceprezident Slow Food International, který představuje nový projekt pro Terra Madre Salone del Gusto 2020.

Zcela přepracovaná akce začíná některými důležitými body a cíli:

Budoucnost potravin. Podnítit širokou diskusi odvíjející se od vize hnutí Slow Food za přispění výrobců, výzkumníků, odborníků a badatelů, protože ještě nikdy nebylo důležitější přemýšlet o dobrém, čistém a poctivém jídle pro všechny; pochopit příčiny pandemie, iniciovat změnu, vytvořit spravedlivější a udržitelnější společnost a budovat lepší budoucnost než takovou, která byla předpovídána před příchodem onemocnění Covid-19.

Síť Slow Food a Terra Madre. Těžit z jejích silných stránek, jejích projektů a lidí – z nasazení miliónu aktivistů ve 160 zemích – za účelem ovlivnění každodenního chování lidí po celém světě.

Nová geografie. Upevnit téma, které již bylo zvoleno pro ročník 2020; v tomto historickém období suverénismu, nacionalismu, zdí a ostnatého drátu předkládá Slow Food novou vizi, která hovoří o kořenech místo o bariérách, o kulturách místo o národech; vizi potravin bez politických hranic, ale s hlubokými kořeny v místech, kde vznikají. 

Nová akce. Terra Madre Salone del Gusto 2020 spouští digitální revoluci, která bude po dobu šesti měsíců nabízet příležitosti k výměně myšlenek a dialogu mezi delegáty sítě a širokou veřejností ohledně nových modelů výroby a distribuce potravin.

Ročník Terra Madre Salone del Gusto 2020 začíná ve čtvrtek 8. října a během následujících čtyř dnů, jak bylo plánováno, rozvine bohatý program naplněný digitálními a fyzickými událostmi, které sjednotí tisíce uzlů sítě Slow Food a milióny jejích aktivistů, stejně jako další organizace, instituce a podniky.

V následujících měsících bude akce pokračovat pozoruhodným seznamem iniciativ probíhajících napříč 160 zeměmi, které interpretují stanovená témata a reagují na výzvy pro budoucnost potravin, planety a všech jejích obyvatel.

V souladu s vývojem opatření na potlačení pandemie Covid-19 a vývojem možností mezinárodního cestování a konání akcí zahrnujících globální veřejnost se maraton Terra Madre Salone del Gusto 2020 vrátí do Turína poté, co přejde všechny kontinenty, a v dubnu 2021 bude zakončen oslavou na Mezinárodním kongresu Slow Food.

„Bude to dosud největší ročník ve smyslu počtu zúčastněných zemí, účastníků online i offline událostí a „akcí za změnu“ realizovaných statisíci aktivistů z celého světa. Během šesti měsíců projdeme hlubokou změnou; dozvíme se mnohem více o svých možnostech a v celosvětovém měřítku se staneme vlivnějšími aktéry v oblasti budoucnosti potravin. Srdcem této něžné revoluce budou Turín a Piemont; z centra vzejde široká řada nápadů a návrhů iniciativ a energie vytvořená těmito iniciativami se potom vrátí a obohatí samotné centrum. Vstupujeme do nového rozměru pro Slow Food a Terra Madre a naším cílem je přetvořit tragédii pandemie v ten největší tlak na změnu, jaký naše historie poznala,“ uzavírá Paolo Di Croce, generální tajemník Slow Food International.

„Existují akce, které mají symbolický význam pro region, kde začaly, ale později se stanou kolektivním dědictvím, které bude přesahovat veškeré geografické hranice. Jedním takovým příkladem je již dlouho Terra Madre Salone del Gusto,“ míní prezident piemontského kraje Alberto Cirio. Jeho názor sdílí i poradkyně pro obchod, kulturu a turismus Vittoria Poggio a poradce pro zemědělství a potraviny Marco Protopapa. „Jsme odhodláni chránit a propagovat toto dědictví v této pro všechny složité době. Budoucnost raší ze země. A my chceme, aby to byla budoucnost, kterou budeme moci společně a bezpečně sdílet.“

Starostka Turína Chiara Appendino a poradce pro turismus Alberto Sacco vyjádřili svou spokojenost s tím, že Terra Madre Salone del Gusto bude nejen pokračovat, ale díky svému novému organizačnímu modelu umístí Turín do centra mnohem širšího a obsažnějšího ročníku jak z časového, tak i z geografického hlediska. „Prostřednictvím těchto rozprostřených projektů a digitálních aktivit pomůže tato akce přitáhnout pozornost lidí a zvýšit povědomí o potravinové politice i vzdělávání v oblasti potravin, obnovit hodnotu potravin a propagovat její smyslovou kvalitu a autentičnost, což nás učí věnovat více pozornosti metodám výroby toho, co každý den jíme. Nový model pro Terra Madre Salone del Gusto je inovativní volba v okamžiku objektivních potíží pro velké akce tak, jak o nich tradičně smýšlíme, a umožňuje nám přetvořit překážku v příležitost a rozšířit oblast působnosti této akce.“

Nejdůležitější nové charakteristiky a první část programu Terra Madre Salone del Gusto 2020 budou oficiálně předneseny v polovině července na globální tiskové konferenci za účasti několika hlavních zemí, které se podílejí na organizaci nového kalendáře této akce pokrývající celý širý svět. 

Prezentaci Terra Madre Salone del Gusto 2020 si můžete stáhnout zde.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce