Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Bezchlebovu rodinnou konzervárnu můžete znát pod názvem Via Delicia. Jejich výrobky – domácí konzervy ve skle – si můžete běžně koupit např. v prodejně Sklizeno. Pokud jste se však s nimi ještě nesetkali, přijďte je na konci listopadu ochutnat do Bistra Franz.
V pondělí, 26. listopadu od 16:30 do 18 hodin zavítejte do Bistra Franz na Veveří 33 v Brně. Včas si rezervujte místo na radek@bistrofranz.cz.
Via Delicia vám nabídne k ochutnání své výrobky z ingrediencí od lokálních pěstitelů a chovatelů. Veškeré výrobky si samozřejmě budete moct zakoupit i domů – ideální příležitost udělat si zásoby na zimu.
Budou na vás čekat především výborné paštiky, např. jelení s brusinkami, srnčí s paštikami či paštiky z králíka a divočáka. V této podzimní sezóně vás možná nadchnou i lišky v jemném octovém nálevu a výběr džemů z planého a volně rostoucího ovoce.
Na začátku byla kniha – stará kniha z roku 1925 o zavařování, která vznikla právě v době, kdy zavařování bylo moderní. V knize byla popsána spousta postupů a receptů, které umožnily prodloužit dobu konzumace sezónních surovin, jež poskytuje příroda. Některé z těchto receptů existují ve Via Delicia dodnes a jsou tajemstvím vzniku delikátních zavařovaných pochoutek. Jejich výrobky můžete poznat především podle elegantních zavařovacích sklenic.
Kromě již zmíněných starých receptur vás jistě zaujme složení veškerých výrobků – žádné umělé konzervanty a náhražky, zkrátka přesně tak, jak se to dělalo před téměř celým stoletím. Paštiky jsou opravdu z masa, džemy často jen z ovoce a cukru. Džemy a kompoty jsou navíc vyráběny i z neobvyklých druhů plodů. Jestli jste nikdy neochutnali šípkový či špendlíkový nebo vás zajímá, jak chutnají černé jeřabiny v kořeněném sirupu, stavte se ve Bistru Franz.
Více informací o výrobcích Via Delicia najdete na http://www.viadelicia.cz/.