Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.
V sobotu 27.4. se tato začínající
skupinka mladých jídlomilců prezentovala na farmářských trzích na Kulaťáku.
Zároveň uspořádali pro veřejnost akci, na které si mohli lidé vyzkoušet
například svoje znalosti bylinek, svůj hmat a také čich. Mohli sitaké zkusit, zda poznají umělou vanilku od pravé, nebo olivový olej od
slunečnicového.
Anna Grosmanová vysvětluje: "Skupinu jsem dala
dohromady já za pomoci Blanky Turturro a dalších dvou mladých členů SF Prague
(Petr Jiskra a Kristina Šemberová). Společně jsme rozhodili sítě a našli pár
nadšenců, mladých lidí, kteří se nebojí vařečky, rýče, nebo práce zadarmo. Já
studuji na zemědělce kvalitu potravin, moje kamarádka, v tuto dobu velmi aktivní
členka, studuje životné prostředí, Petr studoval gastronomické obory po celé
Evropě. Mnoho z nás jsou ale i například z oborů uměleckých. Ve SFYN je
potřeba každého, kde něco umí a nebojí se přiložit ruce k dílu. Například někdo
musí dělat design, videa, fotky, trička, weby atp. Každý dělá něco."
Slow Food Youth
Network je mládežnickou složkou mezinárodního hnutí Slow Food. Slow Food je
organizace, která podporuje v daných zemích lokální potraviny, drobné a rodinné
producenty a původní druhy. "Jsme součástí tohoto hnutí, protože rádi vaříme, máme vztah k našim domácím potravinám a chceme pro to všechno nadchnout co
nejvíce mladých lidí. Mládežnická sdružení po celém světě pořádají happeningy a
aktivity s gastronomickou tématikou, které mají za cíl zvýšit pozornost
společnosti a nasměrovat mladé lidi k lepšímu stravování. Podporujeme, aby mladí
lidé studovali potravinářské, zemědělské a enviromentální obory a aby se v nich
mohli také realizovat. Chceme, aby byli schopni rozpoznávat kvalitní potraviny a
o jídle a jeho původu něco doopravdy věděli," dodává Anna Grosmanová.