Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Pijete kávu? A víte, jak chutná dobrá káva? Česká kávová kultura zažívá v posledních letech velké, i když pomalé, oživení. Kaváren s dobrou kávou je stále pomálu, a ještě méně je těch, kde vám vedle klasického espressa nabídnou i alternativní metody přípravy kávy.
Ty nejhorší příklady ze světa kaváren sepsal pro Scuk už před nějakou dobou pan Cuketka. V Brně je naštěstí mnoho kaváren, kde vám dobrou kávu připraví, ať už jde o espresso, cappuccino či jiný kávový nápoj, pro které je espresso základem. Namátkou můžeme jmenovat třeba Café Encounter či Café Mitte – v těchto kavárnách vás kávou nezklamou, naštěstí je jich však mnohem více.
Kdo by si rád připravil kávu doma, má to štěstí, že v České republice se dá najít pár výborných pražíren, které kávě rozumí. Na největším výslunní se v současnosti nachází doubleshot, který propaguje filosofii „Káva z rukou farmáře“. V jejich e-shopu můžete koupit nejen kvalitní kávu nebo si objednat kávové předplatné, kdy vám každý měsíc dojde čerstvá káva, ale prodávají i příslušenství pro domácí přípravu kávy. Zjistěte, že káva není jen espresso, ale že si v domácích podmínkách mnohem lépe připravíte filtrovanou kávu na mnoho způsobů. Taková káva umí své chutě mnohem lépe rozvinout a nepotřebujete na ni přístroje za několik tisíc. Nevíte-li si rady s přípravou, prozkoumejte web doubleshotu a najděte si svůj ideální „přístroj“.
Podobný přístup ke kávě, jako doubleshot, má i další česká pražírna – La Boheme Cafe. Kromě kávy nabízí i čaje Harney & Sons, příslušenství k přípravě kávy a připravují prodej čokolády k přípravě horké čokolády.
Proč kupovat kvalitní zrnkovou kávu a až doma si ji namlít těsně před přípravou? To vám poví Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Kávy obou firem, doubleshot i La Boheme Cafe, nabízí k zakoupení náš oblíbený obchod Sklizeno na Křídlovické ulici. Doubleshot můžete ochutnat ve výše zmíněných kavárnách, La Boheme v restauraci La Bouchée. Chcete-li vyzkoušet filtrovanou kávu, neváhejte navštívit brněnskou kavárnu Cofee Fusion, kde kromě klasického espressa připravují kávu i na clever dripperu, ve french pressu, chemexu a dalších. Jejich novinkou tohoto léta je navíc ledová káva připravovaná studenou metodou „cold brew“, kdy se mletá káva nechává prokapávat ledovou vodou a extrahuje se tak velice pomalu, okolo deseti až dvanácti hodin. Vyzkoušeli jsme a nemůžeme než doporučit!
A hlavně: Nepijte rozpustnou „kávu“, pijte kávu!