Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Dne 29. září se 28 ministrů zemědělství a rybolovu zemí EU setkalo na neformálním zasedání na univerzitě gastronomických věd Slow Food v italském Pollenzu.
Slow Food měl tu čest přivítat 29. září 28 evropských ministrů pro zemědělství a rybolov na Univerzitě gastronomických věd (UNISG). Neformálním zasedání zahrnovalo mimo jiné projevy evropského komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Daciana Cioloşe, italského ministra zemědělství, potravin a politik v oblasti lesnictví, Maurizia Martina, a prezidenta Slow Food Carla Petriniho.
Dacian Cioloş ve svém vystoupení pochválil Slow Food a Universitu slovy: "Vždycky se sem s radostí vracím, protože se tu cítím jako doma. Je to proto, že sdílím společné názory se Slow Food: Oba jsme přesvědčeni, že tradice je velmi moderní, že to, co přichází z minulosti, od tradic, je zcela v souladu s tím, co očekáváme od budoucnosti.“
Po neformálním diskusním zasedání byli ministři pozváni ochutnat a dozvědět se více o tradičních výrobcích z evropských Presidií a Arch chutí, projektů na ochranu malých tradičních potravinářských výrobců, kterým hrozí vyhynutí. Každá evropská země byla zastoupena výrobkem a jeho producentem, který vysvětlil hodnotu a význam těchto potravin a nastínil sociální a politické problémy, se kterými se výrobci potýkají. Českou republiku reprezentovaly Oskeruše, představené Vítem Hrdouškem ze Slow Food Bílé Karpaty.
Níže najdete odkaz na brožuru, kterou Slow Food připravil ve spolupráci s Univerzitou gastronomických věd a která obsahuje seznam všech výrobků s popisem a obrázky.