Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Slow Food Brno se zapojí do vzdělávacího projektu zaměřeného na jídlo z blízka

autor: Tom Václavík | dne: 29.02.2012

Od února se v rámci Olomouckého kraje rozbíhá téměř dvouletý vzdělávací projekt zaměřený na regionální gastronomii. Pomocí intenzivního vzdělávacího kurzu se pokusí naučit kuchaře a zemědělce daného regionu efektivním a praktickým postupům, které mohou přispět k rozvoji kvalitní regionální gastronomie a cestovního ruch kraje.

Celý název projektu je „Jídlo z blízka“ s  podtitulem „Vzdělávání kuchařů a zemědělců pro vytvoření regionální gastronomie jako součást udržitelného cestovního ruchu Olomouckého kraje.“ Koncepčně navazuje na různé probíhající marketingové turistické kampaně, jejich poselství nicméně ukotvuje v praktických nástrojích. Cílem projektu je zlepšit postavení zúčastněných kuchařů a farmářů na trhu práce. Obsah vzdělávacího kurzu je proto připraven tak, aby se úspěšní absolventi naučili novým postupům, které budou moci efektivně využít ve své každodenní praxi a přidat tak na hodnotě svých produktů a služeb. Takto pak mohou aktivně podporovat rozvoj udržitelné gastronomie a cestovního ruchu v Olomouckém kraji.

Vzdělávací kurz cílovým skupinám umožní vzájemnou efektivní spolupráci ve vytváření nabídky „jídla z blízka“ – regionální gastronomie, postavené na čerstvých a autentických místních surovinách, tradičních recepturách a řemeslných dovednostech všech zúčastněných. Hlavní vzdělávací částí celého projektu budou semináře, rozdělené do pěti tematických modulů a praktické workshopy. Na ty budou navazovat exkurze na farmy či do gastronomických provozů v Rakousku a České republice. Nedílnou součástí kurzu pak budou také „kulaté stoly”, jejichž záměrem bude především vytváření a rozvíjení spolupráce mezi zemědělci a gastronomickými provozy. Kromě prezenční části celého kurzu se budou účastníci věnovat také samostudiu prostřednictvím on-line E-learningového portálu.

Projekt je určený kuchařům, malým zemědělcům, pěstitelům a zpracovatelům vstupních surovin pro regionální tradiční gastronomii, a vedoucím provozu v restauracích. Předpokládaná doba potřebná k absolvování kurzu se pro všechny účastníky bude pohybovat od 3 do 4 měsíců. Termín kurzu odpovídá potřebám účastníků, takže studijní doba pro farmáře bude mezi prosincem 2012 a březnem 2013 a kuchaři se budou kurzu účastnit v době mezi březnem a červnem 2013.

Realizátorem projektu je občanské sdružení Živý venkov ve spolupráci s Institutem pro trénink pohostinnosti a Slow Food Brno. Posláním občanského sdružení Živý venkov je oslavovat, inspirovat a podporovat trvale udržitelnou a životnímu prostředí neškodící lokální produkci potravin prostřednictvím poradenství, výchovy, vzdělávání a osvěty. S tím jde ruku v ruce poslání Slow Food Brno: pomáhat lidem učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců vyráběné řemeslným způsobem. Institut pro trénink pohostinnosti je pak ideálním partnerem, neboť kromě poskytování poradenství a odborného vzdělání je také jedním z jeho cílů chránit a podporovat regionální gastronomické tradice a udržitelný rozvoj znevýhodněných regionů.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce