Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Na veletrhu bylo představeno pět rozsáhlých oblastí věnovaných každá jednomu důležitému tématu, ve kterém Slow Food zasahuje aktivitami, kampaněmi a projekty. Každé z témat představuje globální problém, který hnutí Slow Food navrhuje řešit pozitivním přístupem založeným na závazku každého z nás. Z tohoto důvodu tematické oblasti nesly název Food for Change (Potravinami ke změně): potravinami ke změně je revoluce, kterou Slow Food zahájila a představila široké veřejnosti prostřednictvím interaktivních a vzdělávacích nástrojů, fór, diskusí a laboratořemi chutí, a tím každému poskytla nástroje pro změnu počínaje každodenními volbami.
Trh, tematické oblasti a fóra se uskutečnila v pavilonech veletržního centra Lingotto Fiere, zatímco město Turín a celá oblast Piemont byly protagonisty stovek akcí a aktivit.
Aréna Terra Madre, místo setkání a konfrontace ve veletržním centru Lingotto Fiere, byla věnovaná zejména třem velkým komunitám v rámci sítě Slow Food a Terra Madre: domorodým skupinám, migrujícím osobám a mládeži.
Stejně jako u minulých ročníků nechyběli fóra a konference, chuťové dílny a školy vaření, setkání u stolu, oblast zcela vyhrazená B2B, velký prostor pro pouliční kuchyně a řemeslné pivo a mnoho dalších iniciativ rozptýlených po městě, jako byly divadelní představení a literární četby. Nádherný turínský královský palác Palazzo Reale di Torino hostil ve svém vnitřním nádvoří enotéku, zatímco na přilehlém náměstíčku Piazzetta Reale byly připraveny jídelní vozy.
V průběhu Terra Madre Salone del Gusto byl také představen projekt Slow Food – Central Europe, který zahrnuje Polsko, Maďarsko, Itálii, Chorvatsko, Českou republiku a 11 partnerů. Tento partnerský projekt je financován Evropskou unií a jednotně pracuje na vývoji společné, nadnárodní strategii propagování potravinového a gastronomického kulturního dědictví střední Evropy. Delegáti z těchto zemí se zúčastnili fóra Terra Madre Food and the City (Potraviny a město), na kterém pomohou demonstrovat, jak lze integrovat gastronomické kulturní dědictví do příslušných městských koncepcí. Projekt Slow Food Central Europe byl navíc představen novinářům na tiskové konferenci.
Foto: Dana Václavíková