Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Dvanáctý ročník akce Terra Madre Salone del Gusto, kterou organizuje hnutí Slow Food ve spolupráci s piemontským krajem a městem Turín, se bude konat od 20. do 24. září 2018 v italském Turínu. V tomto městě se setká více než 5 000 delegátů ze 140 zemí, více než 800 vystavovatelů, 300 prezidií Slow Food a 500 potravinářských komunit sítě Terra Madre.
V delegacích Slow Food z Polska, České republiky, Maďarska a Slovenska budou zástupci rodinných farem, výrobci, kuchaři, členové sítě Slow Food Youth Network (SFYN), studenti a zástupci institucí. V Turínu se objeví také Philipp Braun, mezinárodní rada rakouského Slow Food pro střední Evropu. Pokud jde o Terra Madre Salone del Gusto, pan Braun říká: „Jsem mimořádně hrdý na to, že patřím k mezinárodní síti, jakou je Slow Food, a reprezentuji delegaci, která se zúčastní akce Terra Madre Salone del Gusto 2018. Téma tohoto 12. ročníku zní Potravinami ke změně a jsem si jistý, že díky výměně nápadů a dialogu s lidmi, kteří se liší kulturou, jazykem i zvyky, bude každý z nás po návratu domů obohacen a naplněn novým nadšením pro usilování o lepší budoucnost naší planety."
V průběhu Terra Madre Salone del Gusto bude představen projekt Slow Food – Central Europe, který zahrnuje Polsko, Maďarsko, Itálii, Chorvatsko, Českou republiku a 11 partnerů. Tento partnerský projekt je financován Evropskou unií a jednotně pracuje na vývoji společné, nadnárodní strategii propagování potravinového a gastronomického kulturního dědictví střední Evropy. Delegáti z těchto zemí se zúčastní fóra Terra Madre Food and the City (Potraviny a město) (22. září ve 22:30 – Torino Lingotto Fiere), na kterém pomohou demonstrovat, jak lze integrovat gastronomické kulturní dědictví do příslušných městských koncepcí. Projekt Slow Food Central Europe bude navíc představen novinářům na tiskové konferenci, která se uskuteční v sobotu 22. září v 16:00.
V rámci Mezinárodního tržiště ve veletržním centru Lingotto Fiere a v hale Oval budou veřejnosti k dispozici některé produkty z těchto zemí k ochutnání a ke koupi. Delegáti z Polska zastupující krakovský farmářský trh Targ Pietruszkowy přivezou řadu místních produktů včetně sýra Oscypek (prezidium Slow Food), který se vyrábí z ovčího mléka pocházejícího z plemene Racka. Komunita Slow Food Pálava z České republiky představí pivo Mamut. Komunita Slow Food Tatry ze Slovenska představí karpatský sýr Ovčia bryndza (Archa chuti), pařený sýr Parenica (Archa chuti) z podpoľanského kraje a piva z mikropivovaru Buntavar, který se nachází v městečku Svit. Maďarsko bude reprezentováno klobásou Mangalica (prezidium Slow Food), která se stane také jedním z protagonistů chuťové dílny From Hungary to South Africa: Meat Preservation Techniques Compared – Au Naturel (Od Maďarska po Jihoafrickou republiku: porovnání technik přírodního konzervování masa) (21. září v 19:00 – Torino Lingotto Fiere). V rámci tržiště bude jeden stánek vyhrazen projektu Slow Living Hungary: bude přítomno osm komunit Terra Madre, které vystaví různé místní, tradiční maďarské produkty, například přírodní džem ze švestek a černých třešní z vesnic Noszvaj a Szomolya, původní stepní skot z vesnice Egerszólát, tradiční sýry ze syrového mléka z krajů Mátra a Eger, papriku z měst Kalocsa a Szeged a med z hradu Graefl a biofarmy poblíž jezera Tisza. Tyto tradiční produkty budou doplněny výběrem maďarských vín z vinařských oblastí Eger, Szekszárd, Tokaj a Mátra.
Mezinárodní tržiště bude hostit kuchyně Terra Madre, které na jednom místě soustředí to nejlepší ze světové gastronomie. Kuchaři ze čtyř kontinentů budou připravovat autentické pokrmy s využitím produktů ze svých domovských zemí. Paulina Gulajska, šéfkuchařka a členka krakovského farmářského trhu Targ Pietruszkowy, společně s Adamem Chrząstowskim, bývalým šéfkuchařem a spolumajitelem úspěšné krakovské restaurace Ancora, přivezou do Turína chuť polské kuchyně.
Tlukoucím srdcem letošního Terra Madre Salone del Gusto budou tematické oblasti #foodforchange věnované pěti hlavním tématům, které stanovilo hnutí Slow Food: Slow Meat (Zdravé maso), Slow Fish (Zdravé ryby), Seeds (Semena), Food and Health (Potraviny a zdraví) a Bees and Insects (Včely a hmyz). Delegáti ze středoevropských zemí se zúčastní následujících událostí:
Stefan Wojcicki, výrobce a člen krakovského farmářského trhu Targ Pietruszkowy, se v rámci tematické oblasti Semena zúčastní fóra Terra Madre Nuts and Oil Seeds (Ořechová a olejová semena) (20. září ve 14:00 – Torino Lingotto Fiere); na tomto setkání bude moci veřejnost prozkoumat rozsáhlou a širokou skupinu semen a jejich vlastností.
V rámci tematické oblasti Potraviny a zdraví a stánku zaměřeného na školní jídelny vystoupí:
Blanka Turturro, předsedkyně Slow Food Prague, která společně s dalšími delegáty spustila projekt Jídelna snů a která se zúčastní fóra Terra Madre Sugar Tax and Slow Snacks: How We Can Fight Junk Food (Daň z cukru a zdravé svačiny: jak můžeme bojovat s nezdravými jídly) (23. září v 11:00 – Torino Lingotto Fiere)..
Tomáš Václavík, předseda Slow Food Brno a projektový manažer projektu Slow Food-CE, který se zúčastní fóra Terra Madre School Canteens: Best Practices and The State of The Art (Školní jídelny: osvědčené postupy současný stav vývoje) (22. září v 15:30 – Torino Lingotto Fiere), na němž se bude diskutovat o významu školních obědů s ohledem na rostoucí počet žáků, kteří konzumují alespoň jedno jídlo mimo domov.
Chuťové dílny a školy vaření jsou placené akce, účast na nich lze zakoupit online; tematická fóra Terra Madre jsou vedena delegáty této sítě a jsou přístupná veřejnosti do celkového počtu volných míst. Kliknutím na tento odkaz přejdete na seznam dostupných akcí, který je neustále aktualizován.