Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Podzimní povidlí

autor: Ája Voráčková | dne: 03.09.2012

Pozdní léto a podzim – to je část roku, která se odehrává v duchu příprav na zimu. Nebo to tak alespoň kdysi bylo. Přichází poslední možnost, kdy je možné zpracovat, zakonzervovat a uchovat ovoce a zeleninu až do doby, než přijde jaro a s ním první zelenina.

Kdo má nějaký švestkový strom, byť jen jeden, ví, jakou úrodu může poskytnout. Stejně tak i jabloně a hrušně nesou typické plody podzimu. Sklidíte několik kilo ovoce, podarujete všechny příbuzné a kolegy v práci, upečete několik jablečných či švestkových závinů, hruškových koláčů, něco zavaříte do kompotů, ale co dál?

Máte rádi povidla?

Jestliže ne, je to škoda, protože z nich upečete nejen buchty a koláče v době, kdy se k čerstvému sezónnímu ovoci nedostanete, ale zkusit můžete třeba i bramborové taštičky se strouhankou, kterým snad neodolá ani zapřisáhlý „antipovidlista“.

Pokud je však vaše odpověď „ano“, udělejte si vlastní! Kouzelné na nich je právě to, že nemusí být jen švestková, ale použít můžete právě i jablka a hrušky.


Správná povidla jsou bez cukru

Receptů na povidla je nespočet, některá s cukrem, některá bez – tradičně se totiž dělala právě bez cukru. Najít můžete i recept s přidáním soli, která působí jako přírodní konzervant a také zvýrazní sladkost ovoce. Pokud použijete zralé ovoce, které se ze stromu sbírá skoro samo, zkuste tuto variantu. Vaše babička s cukrovkou vám bude vděčná! Vůbec se navíc nebojte vyzkoušet povidla bez míchání, ať už v hrnci nebo v troubě. Pokud máte pochybnosti a strach o svůj hrnec, svěřte ovoce své troubě a použijte nádobu s nekovovým povrchem – smaltovaným nebo skleněným.

Vybrali jsme pro vás několik receptů:

Kami sepsala návod na pečení v troubě, Gurmánka zas v hrnci. Ani jeden recept vás určitě nezklame. Nebojte se vyměnit švestky za jablka nebo hrušky, recept bude fungovat úplně stejně. Pokud jsou vaše jablka kyselejší, trochu cukru přidejte, ale vyzkoušejte přidat i již zmíněnou sůl.

Experimentujte s kořením, hrajte si. Zkrátka připravte se na zimu, nikdy nevíte, jak bude tuhá.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce