Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Platforma Food Paths Network ukazuje postupy na poznávání, zlepšování a propagaci místního gastronomického dědictví

autor: AM | dne: 27.05.2019

Prostřednictvím informačního portálu Food Paths Network (FPN) vytvořenou díky projektu Slow Food-CE, chce hnutí Slow Food ukázat a sdílet společné postupy na poznávání, zlepšování a propagaci místního gastronomického kulturního dědictví. FPN nabízí městům kdekoli v Evropě vytvořit vlastní postupy.  

Platforma Food Paths Network nabízhí pracovní metodu, sestávající z modelového postupu a několika konkrétních vzdělávacích školení.

Modelový postup byl ověřen v rámci projektu Slow Food-CE v pěti městech (Brno, Dubrovník, Kecskemét, Krakov a Benátky) a má tři fáze:

  • Poznat: prostřednictvím výzkumu rekonstruovat historické, kulturní, sociální a ekonomické souvislosti dané oblasti.
  • Chránit: prostřednictvím terénní práce a video rozhovorů dokumentovat orální znalosti a dovednosti v příslušné oblasti a mapovat biologickou rozmanitost produktů, které patří k místnímu gastronomickému kulturnímu dědictví.  
  • Zhodnotit: zvyšovat hodnotu produktů, znalostí a tradicí a prostřednictvím řízení propagačních nástrojů hodnotu předávat příjemcům.

Vzdělávání nabízí soubor příkladů dobré praxe a osvědčených postupů pro posílení a podporu místního gastronomického kulturního dědictví ve čtyřech oblastech:  

  • Veřejné trhy, farmářské trhy, na kterých řemeslní výrobci a producenti nabízí své výrobky přímo zákazníkům;
  • Vzdělávání o jídle, zahrnující vzdělávací aktivity pro děti, mládež a rodiny;
  • Udržitelný turismus, který zahrnuje historické a kulturní dědictví, chráněná přírodní území nebo zemědělské oblasti;
  • Kulturní události spojené s jídlem.  

Města, která by chtěla metodu využít, mohou kontaktovat slowfoodce@slowfood.it. Získají přístup k jedinečnému online kurzu, prostřednictvím kterého se dozví o postupech a způsobech, jak zhodnocovat a propagovat místní gastronomické dědictví.  

Rádi bychom, abyste platformu FPN co nejvíce otestovali a dali nám vědět, zda by mohla být užitečným nástrojem pro vaše město a zda si dokážete představit přijetí metodiky na podporu gastronomického kulturního dědictví ve vaší oblasti.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce