Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Benátky (Itálie), Dubrovník (Chorvatsko), Brno (Česká republika), Kecskemét (Maďarsko) a Krakov (Polsko), 5 měst se zaměřilo na gastronomické dědictví za účelem propagace místních produktů.
Mezi produkty gastronomického dědictví Brna a okolí patří například Velkopavlovické meruňky, vinohrady na Pálavě, Ivančický špargl, Pohořelický kapr nebo Panenské české jablko, které vyniká nejen svojí chutí, ale i odolností vůči různým podmínkám skladování a možností přímé konzumace. Město Dubrovník se zaměřilo na Dubrovnickou Malvasii, bílou odrůdu vína, které se podává zejména k bílým rybám a středomořské kuchyni nebo Kamennou sůl pocházející z nejstarších chráněných evropských solných plání. Město Kecskemét je považováno za ovocný sad Maďarska díky množství slunečního svitu a solné struktuře půdy. Nejvzácnější ze všech ovocných druhů je Hankovszkyho meruňka ze které se vyrábí celosvětově známá „pálinka“. Meruňky mají v Maďarsku víceúčelové využití a patří mezi hlavní surovinu národní gastronomie. Typickým gastronomickým produktem města Krakov je Obvařanek krakowsi, pečivo ve tvaru kroužku, které je posypáno hrubou solí, mákem, sezamem nebo sýrem před upečením. Obvařanek je tradičně nabízen v pouličních stáncích v ulicích města. Benátky nabízí hned několik gastronomických specialit, z nichž za zmínku stojí Lagoon Schia. Jedná se o smažené korýše s jemnou bílou polentou. Ke korýšům se zpravidla podává víno z doronských hroznů.
Jednotlivé gastronomické produkty budou letos postupně představeny ve všech 5 městech prostřednictvím pilotních akcí, které jsou určeny pro veřejnost, žáky i turisty.
Každé evropské město může nyní přijmout metodu vyvinutou pěti protagonisty projektu SLOW FOOD - CE na podporu svých gastronomických dědictví. Abychom mohli uvést příklady, tipy a některé on-line kurzy, spustili jsme platformu Food Paths Network, která je přístupná všem zainteresovaným městům, která chtějí přijmout společný přístup k ochraně svých kulinářských dědictví s cílem využít svůj gastronomický kapitál.
https://foodpathsnetwork.slowfood.com/
Projekt
Projekt SLOW FOOD - CE vytvořil přenosný model, který může dávat tradičním potravinám jejich skutečnou hodnotu, a to prostřednictvím poznáním producentů, odrůd rostlin, plemen zvířat, tradičních zpracovatelských technik, folklóru, kulturní krajiny. Projekt zvyšuje povědomí o společném gastronomickém kulturním dědictví střední Evropy, a vede k těsné spolupráci mezi pěti městy: Benátkami, Dubrovníkem, Brnem, Kecskemétem a Krakovem. Jeho hlavním cílem je zlepšit kapacity místních aktérů s cílem zhodnocení nehmotného gastronomického dědictví prostřednictvím vize, která spojuje ekonomickou, environmentální a sociální udržitelnost. Pět zapojených měst je považováno za dokonalou laboratoř pro rozvoj konceptu „nové gastronomie“ podporovaného organizací Slow Food: multidisciplinární přístup k jídlu, který uznává silné souvislosti mezi jídlem, planetou a lidmi.
*Projekt Slow Food-CE je tvořen 10 partnery z 5 středoevropských zemí, kteří společně vytvářejí postup, jak identifikovat a zhodnocovat kulturní zdroje spojené s gastronomickým dědictvím.
Přidružení partneři - 7 přidružených partnerů podporuje partnery projektu při zapojování zainteresovaných organizací a šíření výsledků projektu: Turistické sdružení Ston (Chorvatsko), Město Dubrovník (Chorvatsko), Město Brno (Česká republika), Turistické sdružení Malopolska (Polsko), Akademie tělesné výchovy a cestovního ruchu v Krakově (Polsko), Evropský institut pro dějiny a kultury potravin (Francie), a Europa Nostra (Nizozemí).
Projekt Slow food – CE: Kultura, dědictví, životní prostředí a jídlo” je financován z programu EU Interreg Central Europe.