Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Už jste někdy viděli opravdového pštrosa? Jedli jste jeho maso? Nebojte se a vyzkoušejte ho.
Po celé České republice je v současné době téměř dvacítka pštrosích farem (alespoň tedy těch, které se dají dohledat na internetu). Nejčastěji pěstovaným druhem je pštros dvouprstý (Struthio camelus), jehož chov je údajně velice nenáročný, navíc je ze pštrosů využitelné nejen maso či vejce, ale i kůže a peří.
Pokud byste rádi pštrosy viděli na vlastní oči, nejbližší farma je v Doubravicích nad Svitavou. Vlakem z Brna do Doubravic dojedete asi za 40 minut, dále je to čtvrthodina pěší chůzí. Farma je zakreslená i v turistické mapě, snadnému nalezení brání snad jen to, že není pořádně označená ze silnice. Pštrosi se chovají v areálu zahradnictví, řiďte se tedy cedulemi s tímto nápisem.
Areál bohužel není příliš přizpůsobených návštěvníkům, kteří touží pořádně si prohlédnout samotné pštrosy. K ohradám se zvířaty je sice volný přístup, ale třeba na malá pštrosáčata narazíte pouze tehdy, pokud náhodou projdete květinovým skleníkem. A byla by škoda tahle pštrosí kuřata minout.
Farma však nabízí i exkurze s přednáškou o chovu zvířat, která je určena (dle dubnových informací) pro minimálně 20 lidí, nebo paušálem 500,- Kč, pokud je počet návštěvníků menší.
V areálu je i prodejna pštrosího masa, výrobků z něj (ochutnali jsme výborný párek), pštrosí sádlo, občas je na prodej i pštrosí vejce. Sortiment je doplněn o různě barvené peří či šperky ze skořápek pštrosích vajec. Ta je totiž tak pevná a tvrdá, že pokud se vám vejce dostane do rukou, nezbude vám, než na něj použít vrtačku. Pštrosí vejce může vážit až jako 30 slepičích. Až tedy budete dělat smažené vejce nebo omeletu, nezapomeňte pozvat dostatek přátel, kteří vám s konzumací pomohou.
Za zmínku stojí nutriční hodnoty pštrosího masa. Vzhledem k nízkému podílu tuku a obsahu cholesterolu patří pštrosí maso mezi nejdietnější masa vůbec. Přitom jde o tmavé maso s vysokým obsahem železa. Maso je k zakoupení ve firemní prodejně přímo na farmě nebo v Černé Hoře. Občas se ale dostane i na brněnské farmářské trhy, takže není nutné dělat za masem dlouhé výlety. Kdybyste nevěděli, co si s ním počít, přímo na stránkách pštrosí farmy jsou uvedené nejrůznější recepty, a to nejen na masitá jídla, ale třeba i na vaječný likér z pštrosího vejce.
Legislativa pro chov pštrosů je poměrně přísná – minimální velikost pro tři dospělé pštrosy je 1000 m2, na každého dalšího dospělého jedince navíc 800 m2. Není tedy třeba se bát, že by pštrosi byli chování ve stísněných podmínkách. Pštrosí maso by tedy většinou mělo být maso šťastných zvířat, tedy chutné a zdravé.