Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Objevte kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku. Od 9. do 29. července si můžete ve třinácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů.
Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu.
Letní slavnosti vám také umožní vyzkoušet pod laskavým dohledem odborníků tradiční kulinářská řemesla, naučit se klasické recepty a na degustačních večerech ocenit půvab moravských vín.
Slavnosti Jídlo z blízka představují jednu z největších gastronomických událostí tohoto roku na jižní Moravě.
Jsou založeny na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu a autentického příběhu každého farmáře ve speciálním jídelním lístku. Poskytují tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům v kontextu moderních gastronomických trendů, a podporují tím renesanci jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.
„Slavnosti v letním období vhodně doplňují kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňují si léto v Brně naplno užít“, říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje a které v Brně prosazujenávrat místních surovina tradic „pomalého jídla“
V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozví, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. V dílnách „Naučte se řemeslu“ pozvaní farmáři, vinaři, majitelé rodinných pivovarů, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. „Tyto akce se v prvním ročníku Slavností setkaly s velkým zájmem veřejnosti.“, dodává Lucie Frgalová.
Druhého ročníku gastronomických slavností Jídlo z blízka se od 9. do 29. července účastní brněnské podniky Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, ERA, Green, Jednička, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.
Kompletní program a rezervační systém Slavností najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.
Partnery slavností Jídlo z blízka jsou Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, DRING Consulting, Sklizeno, Yellow&Blue, Rengl, Rail Reklam, reklamní společnost SNIP & CO, Nadace Partnerství, MF Dnes, Moravské Hospodářství, TopLife, Metropolis, Kult, Český rozhlas Brno, Rádio Petrov, Lunchtime.cz, Gastronaut.cz, Ekologické bydlení, Bio-info.cz a NaZeleno.cz.