Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Poslední týden festivalu Jídlo z blízka byl co do počtu doprovodných akcí již trochu klidnější. To ale zcela jistě neznamená méně zajímavý.
Mezi ochutnávkami byl největší zájem o Steinhauserovo stařené hovězí. Středeční dílna „Tradiční hovězí netradičně“ byla totiž obsazená nejrychleji ze všech. Vezměme to ale od začátku.
V úterý do restaurace U Kastelána zavítal Vít Hrdoušek, předseda Slow Food Bílé Karpaty a neuvěřitelný nadšenec do ovoce, které pravděpodobně mnoho z vás nezná. Přivezl s sebou likéry a pálenky právě z těchto druhů ovoce. Nechyběla ani přehlídka čerstvých či sušených plodů – špendlíky, moruše (sušené se dřív používaly jako náhrada rozinek), oskeruše, dřín a další. Ochutnávali jsme pálenky nejen z těchto druhů, ale i z kdoulí, durancií, jabloně jaderničky, divokých třešní a další. Podrobnější zápisek sepsal Michal Sänger.
Kdo měl alkoholu dostatek, mohl se přesunout do Leporela+ na reprízu povídání o medu. Ing. Antonín Přidal ví o medu snad všechno a neváhal své zkušenosti a znalosti předat. Ač bylo publikum oproti minulému týdnu komorní, vynahrazovalo to svou zvídavostí. Kdo si tedy chtěl své obzory o medu rozšířit, měl skvělou příležitost.
V bistru Franz souběžně s medovou dílnou probíhalo setkání s bio vinařem z Pavlova, s vinařstvím Ilias. Bohužel jsme neochutnali, ale věříme, že vína má stejně tak dobrá jako jakékoliv jiné vinařství, které se na festivalybjevilo.
Kdo neochutnal marmeládu od Jiřího Kargera z Netčic na Kroměřížsku, měl by to rychle napravit. Zavařeniny připravuje z ovoce ze svých ekologicky ošetřovaných sadů a bez přidání pektinu. Můžete si být jisti, že jeho marmelády, džemy, povidla, sirupy a kompoty opravdu chutnají po tom ovoci, z kterého jsou vyrobeny.
Největší zájem byl o dílnu „Tradiční hovězí netradičně“. Šéfkuchař Michal Göth spolu s firmou Steinhauser ukázal, že hovězí tatarák nemusí být jen ze svíčkové, na steacích předvedl, jaký je rozdíl mezi ideálně zralým a málo zralým hovězím masem. Ochutnali jsme i další, méně známé druhy hovězího masa – vše lahodné a návykově dobré. Nečekaně byla zařazena i ochutnávka vína z vinařství Krásná Hora. Dá se tedy říct, že Sklizeno a Era pro účastníky připravili skvělou letní párty.
Ta se v podobné míře (méně masa, více vína) zopakovala i následující večer, kdy se hlavním aktérem stal pan Nestarec a jeho vína z řad „Muzika“, „Klasika“ a „Antika“. Milan Nestarec byl nejmladším vinařem, který se na slavnostech představil, přesto víno dělá opravdu dobře.
Doprovodný program zakončily víkendové dílny pečení kynutých koláčů na hradě Veveří. Pekly se koláče sladké i slané, výborné však byly všechny, protože se peklo v peci vytápěné dřevem. Zúčastnili se malí i velcí a každý úspěšný pekař na závěr dostal absolventský certifikát. Pokud byste si rádi postavili svou pec, odborníci z FlamesCOOK vám pomohou.
Věříme, že se vám doprovodný program líbil a užili jste si ho. Stejně tak doufáme, že vám chutnala menu v jednotlivých restauracích.
V případě, že máte zájem dlouhodoběji podporovat Jídlo z blízka v Brně nebo další projekty, připojte se k nám a staňte se členy Slow Food Brno.