Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Jídlo z blízka 2013 – týden třetí (a půltý)

autor: Ája Voráčková | dne: 01.08.2013

Letošní festival Jídlo z blízka po třech a půl týdnech skončil. Užili jste si dohromady kolem 30 doprovodných akcí a vychutnali jste si přes 2000 menu v restauracích, za což všem účastníkům a strávníkům děkujeme. Pojďme si tedy ještě připomenout, jaké akce doprovodného programu pro vás byly přichystány v posledním týdnu a půl.


Poslední část festivalu již nebyla akcemi tak nabitá, jako předchozí týden, přesto byla možnost poznat další vína, výrobce, a postupy přípravy jídla.

Začátek třetího týdne nám poskytl možnost odpočinku, zato ve čtvrtek někteří nevěděli, kam dřív. V Borgo shopu připravili místní kuchaři ukázkový workshop pečení domácího pečiva. Účastníci zjistili, co jsou to grissini nebo foccaccia, jak se dělají, ale hlavně také jak chutnají. Tyto dvě italské lahůdky byly doplněny i domácím chlebem a křehkými rohlíčky.

Koho ten den nezaujala příprava pečiva, měl opět možnost navštívit novou krásnou Otevřenou zahradu a ochutnat vína z oblasti VOC Znojmo. Tentokrát se sešlo kolem 36 vzorků a počasí ochutnávce pod širým nebem přálo víc než dost. Vyznavači tvrdšího alkoholu se sešli na terase kavárny ERA, kde pod pečlivým vedením pana Žufánka ochutnali výborné pálenky a likéry.

Páteční večer patřil vyznavačům dobrého a kvalitního masa, které pan Steinhauser zcela jistě nabízí. Navíc když ho kuchaři z Divoké vařečky skvěle připraví, jedná se jistě o zážitek, který leckoho přesvědčí, že má smysl kupovat již jen vyzrálé hovězí maso. Na Dvorku pod Petrovem doprovázely hovězí pochoutky vína z vinařství Mádl z Velkých Bílovic.

Když jste byli malí, tak jste možná od rodičů slýchávali, že s jídlem se nehraje. My si však myslíme, že určitá forma hry se hodí i k jídlu. Proto existují takoví lidé, jak pan Peter Formánek, držitel několika medailí z tuzemských i zahraničních soutěží, který si dokáže pohrát s ovocem a zeleninou tak, že z nich vytvoří umělecká díla. To v neděli předvedl v restauraci U Fidela, kde si každý mohl zkusit, jak lehké či složité takové hraní je.

Úterek těsně před koncem festivalu patřil autentickým vínům, které představil básník a vinař Bogdan Trojak, ve spolupráci s obchodem Sklizeno. Ochutnávali jsme vína především česká, nicméně k zásadám autentistů se začali přidávat i vinaři z Rakouska a Slovenska, proto se mezi vzorky objevili zástupci i těchto blízkých zemí. Autentická vína jsou pěstována a vyráběna dle tradic našich předků, bez chemie a dalších látek, které do vína nepatří. Někdo říká, že to jsou tak trochu jiná vína. Možná ano, ale jsou dobrá a své místo na vašich stolech si určitě najdou.

Celý festival završil hanáckoslovácký večer v restauraci Bohéma, který nabídl speciality kuchyně Hanáckého Slovácka, místní vína a v neposlední řadě i hudbu v podobě pravé cimbálovky Šmytec.

Věříme, že tento večer i celý festival se vám, účastníkům a strávníkům, líbil, chutnal, a budete jíst už jen pomalu, s blízkými a z blízka.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce