Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Měli jste možnost navštívit několik doprovodných akcí, mezi kterými si mohli zájemci vybrat jak mezi ochutnávkami dobrého vína, tak mezi workshopy vaření či pečení. V neposlední řadě si vybrané brněnské restaurace připravily pro vaše mlsné jazyky menu tvořená výhradně surovinami z našeho regionu. Ta si můžete vychutnat až do konce července.
První den festivalu byl zahájen vskutku grandiózně. Speciální host, Jan Punčochář, připravil v restauraci La Bouchée pro návštěvníky výborné čtyřchodové degustační menu. Jan Punčochář je šéfkuchařem v jedné z nejlepší českých restauracích Le Terroir, která byla již několikrát oceněna v michelinském průvodci v kategorii Bib gourmand.
Moravské víno jste v prvním týdnu mohli ochutnat hned několikrát – v úterý v rámci představení výborných českých a moravských sýrů a řemeslných uzenin v nedávno vzniklém obchodě My Food Market a ve čtvrtek hned na třech místech. Otevřená zahrada nabídla vína VOC (vína originální certifikace) Modrá hora. VOC certifikaci udílí po vzoru Francie nejlepším vínům daného „terroir“ samotní vinaři a podobných degustací vás čeká ještě několik v příštích dvou týdnech. Vstupenku můžete zakoupit i přímo na místě a degustace jsou doprovázeny delikatesami připravenými kuchaři z La Bouchée a sýry od české sýrárny Orrero.
Další ochutnávku vína si připravilo Bistro Franz s vinařstvím Gotberg a Sklizeno představilo v Pavillonu vinařství Dva duby – vinohradník, pan Šebela, má rád především červená vína a jeho produkce dokazuje, že i červená vína mohou být na Moravě výborná.
V Borgo shopu všem zájemcům místní kuchaři předvedli, jak se dělají domácí těstoviny a aby bylo zřejmé, že domácí je prostě lepší, nebyli účastníci ochuzeni ani o degustaci. Kdo je spíš na sladké, měl možnost ochutnat místní a bio dobrůtky od Tří ocásků v prodejně My Food Market nebo v sobotu přijít na kobeřické koláče do líšeňské restaurace U Fidela, kam pan majitel pozval tety a babičky ze své rodné vsi. Hnětlo se, peklo a povídalo a všichni účastníci se olizovali až za ušima, protože v Koběřicích koláče dělat zkrátka umí.
První týden byl, co se týče počtu doprovodných akcí, spíše volnější, i když to z předešlého výčtu ani nevypadá. V druhém týdnu tomu však bude naopak. Kromě neděle jsou pro vás připraveny každičký den ochutnávky a workshopy, neváhejte se ještě na některou z akcí přihlásit přímo na stránkách festivalu a užijte si Jídlo z blízka.