Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Jídlo z blízka 2013 – týden druhý
Druhý týden festivalu byl plný takřka k prasknutí. Každý den se konala alespoň jedna doprovodná akce, v některé dny jste si mohli vybrat dokonce až ze tří. Festival ještě zdaleka nekončí, ale pojďme se stručně podívat na to, co všechno jsme mohli minulý týden ochutnat a zažít.
O tom, že do salátů se nemusí dávat pouze zelenina, ale třeba i luční květy, nás přesvědčila Alena Naďová, která tvrdí, že jíst se dá leckterý květ, leckterá rostlina. To se snaží dokázat ve spolupráci s restaurací La Bouchée, do níž jedlé květy dodává. Nesmíme ale zapomínat ani na bylinky, které jsou nejen skvělým dochucovadlem našich pokrmů, ale často i lékem. O jejich pěstování vyprávěla v pondělí Gabriela Růžičková.
I tento týden na návštěvníky festivalu čekalo velké množství vína. V úterý a ve čtvrtek byla v prosluněné a pohodové Otevřené zahradě představena Vína z VOC Blatnice a VOC Mikulov. Vedle toho Bistro Franz nabídlo produkci vinařství Hrdina a dcera. Pan Hrdina se festivalu zúčastnil i v loňském roce, ale přesto o svých vínech promluvil rád i letos. A restaurace U Fidela si na sobotní večer připravila degustaci vín z moravského vinařství Vinice Hnanice za doprovodu cimbálu.
Kromě vín patřil tento týden chlebu. Úterní povídání o pečení kváskového chleba s panem Balabánem v My Food Market muselo být bohužel z důvodu nemoci zrušeno, ale středa byla v La Bouchée zasvěcena přípravě proslulého koláče Tarte Flambée a páteční odpoledne nabídlo slet kváskových fanatiků s Beátou Holou, který byl různých druhů chleba opravdu plný. Na setkání přišli ti, kdo si svůj chléb už pravidelně pečou, ale i ti, kteří by rádi začali. Domácí pekaři navíc přinesli i svoje výrobky, sešlo se tedy množství vzorků, které byste jen těžko pohromadě potkali. Vyměňovaly se zkušenosti, rozdával se kvásek a především se ochutnávalo.
Kdo chtěl zakousnout něco k chlebu, přišel v sobotu do restaurace U Fidela, kde manželé Hrbkovi předvedli, jak vyrábí své sýry. Začalo to podojením přivezené kozy a končilo téměř hotovým sýrem. Někteří z účastníků si vyzkoušeli, jaké je to motat korbáčky, jiní alespoň napjatě poslouchali, jak se manželé Hrbkovi k chovu krav, koz a ovcí dostali. Vyznavači dobrého masa se zase sešli v Kavárně Era na grilování lokální zvěřiny od znojemské firmy Windsor, ke které se popíjelo víno z Krásné Hory.
V My Food Marketu vám svou roztomilou češtinou představili výběr těch nejlepších italských lokálních delikates horkokrevní a vždy pozitivně naladění Italové Emilio a Vito a nabitý týden zakončila ve Zlaté Veverce paní Helena Přibylová sladce – ukázala, jak svým vnoučatům peče výborné koláče.
Další týden bude tak trochu alkoholický, ale i masový a pečící. A samozřejmě pro uspokojení všech vašich chuťových buněk jsou zde stále speciální menu v restauracích. Nezapomeňte si místo zarezervovat alespoň den předem, kuchaři nakupují čerstvé suroviny denně přímo podle objednávek.