Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Jeli jsme ochutnat Štýrský Vulkanland

autor: Ája Voráčková | dne: 03.03.2014

Čokoláda k obědu, pálenky a octy k svačině a šunka k večeři? I tak může vypadat váš den, pokud pojedete s námi na výlet. Exkurze do štýrského Vulkanlandu je jako dělaná pro každého vášnivého gastroturistu, proto jsme se tam nedávno vydali.

Vstali jsme ráno dříve než obvykle, nasedli do autobusu, vyrazili do Štýrska a pak už si jen užívali a vychutnávali Rakousko nejen očima, ale především jazykem. Na programu byly tři zastávky: čokoládovna Zotter Schokoladen Manufaktur, výrobna octů a pálenek Gölles Manufaktur a výrobce vzduchem sušených šunek Volcano. Ve všech výrobnách a provozovnách nás čekali přátelští Rakušané s výkladem i ochutnávkou a my se tak mohli nejen dozvědět mnohé informace, ale především ochutnat opravdu kvalitní produkty.

Zdejší úrodný Vulkanland skýtá mnoho dalších malých zemědělců, výrobců a gastronomických nadšenců. Pro jejich objevení můžete využít některou z místních gastronomických stezek. My si však ty další necháme na příště a krátce představíme především tři výše zmíněné.

Zotter Schokoladen Manufaktur

Exkurze v rakouské čokoládovně je opravdovým zážitkem pro každého milovníka dobré čokolády. Po shlédnutí krátkého videa návštěvníci dostanou audio průvodce a porcelánovou lžičku. Ptáte se, na co lžičku? Jste přeci v čokoládovně! A bylo by smutné tu něco neochutnat. Na co se můžete těšit? Od pražených kakaových bobů, základních čokoládových drtí a tekutých čokolád a nugátů, přes horké čokolády, sérii neplněných čokolád Labokoo, čokoládové tyčinky či kuličky až po čokolády plněné nejrůznějšími ingrediencemi. Je toho mnoho a určite se nedá ochutnat vše. Vybírejte pečlivě, protože na konci prohlídky čeká obchod, který nabízí všechny čokoprodukty k zakoupení.

Gölles Manufaktur

Věřili byste, že i ochutnávka ovocných octů může být zážitkem? Není totiž ocet jako ocet a věřte, že po ochutnání místního vinného, malinového, jablečného balzamikového nebo třeba i rajčatového octu dostanete chuť na čerstvý salát se zálivkou z jedné z místních specialit. Octy jsou vyráběny z ovoce a zeleniny, z nichž většina pochází z místní produkce. Stejně tak i pálenky, u kterých jsme se však shodli, že na Moravě děláme lepší :). Octy však za ochutnání i zakoupení určitě stojí!

Vulcano

Máte rádi italské prosciutto? Vulcano je šunka sušená vzduchem, podobně jako prosciutto. Prasata jsou chována tak, aby byla spokojená a poskytovala následně to nejlepší maso. Však také ve Vulcano chtějí dělat nejlepší šunku na světě! V Auersbachu je především podniková prodejna a návštěvnické centrum, prasat zde nemají tolik, ale rádi vám vysvětlí vše od chovu až po výrobu prvotřídní šunky. Ani ochutnat jsme samozřejmě nezapomněli a kdo ochutnal, nelitoval – unky i další uzeniny mají opravdu výborné!

Zaujal vás náš výlet? Na podzim pojedeme zas! Vyzkoušíme zase jiná místa a produkty, ale čokoládovnu Zotter nevynecháme ani tentokrát. Na podzim totiž bude otevřená i restaurace, kde vaří ze surovin, které si na svých pozemcích vypěstují. Těšíte se? Sledujte náš facebook, web nebo nám napište na brno@slowfoodbrno.cz a my vám dáme včas vědět.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce