Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Před týdnem skončily brněnské slavnosti Jídlo z blízka, jejichž stručné shrnutí si můžete přečíst v předchozích třech článcích. Hnutí Slow Food však působí po celém světě a v každé zemi jsou jeho aktivity různé. Podívejme se na několik příkladů, a pokud vás něco zaujme, neváhejte dát nám vědět.
Během dílen na Jídle z blízka jste projevili zájem o podobné akce a dílny i v průběhu roku. Podívejme se na několik příkladů a neváhejte dát nám vědět, pokud vás něco z následujících příkladů zaujem, nebo pokud vás napadne něco úplně nového.
Americké San Francisco je město, kde se lidé rádi baví. Proto místní Slow Food vytvořil sérii „pomalých doušků“ – jedná se o koktejlová menu, jež v určitých hodinách (happy hours) každý měsíc hostí místní restaurace či bar. Jedná se o podniky, které podporují místní farmáře a filisofii „od vidlí až na vidličku“.
V USA zůstaneme a přesuneme se na sever k Seattlu. V městečku Port Susan se rozhodli spojit dobré jídlo s hudbou, která je, stejně jako jídlo, místní. Festival Slow Roots music je tedy lokální až na kost.
V britském West Norwoodu se koná festival podobný našemu Jídlu z blízka. Březnový West Norwood Slow Food Festival zahrnuje především dílny, autogramiády či ukázky zpracování určitých surovin. Je tam možné potkat nejen místní farmáře, ale třeba se i naučit správně uvařit italské těstoviny nebo naučit se zdobit cupcakes.
Nejvýznamnějším festivalem, nebo spíš konferencí hnutí Slow Food je Salone del Gusto – mezinárodní setkání všech, kteří se zajímají o kvalitní potraviny. Letošní Salone del Gusto se koná 25. – 29. října v italském Turíně. Na programu je nespočet přednášek, degustačních workshopů, kuchařských show, setkání s producenty a výrobci a další. Letošním slogan „Jídlo, které mění svět“ je vybrán proto, že hlavním letošním tématem bude využití jídla jako klíče k vyřešení krize. Pomocí jídla totiž můžeme zlepšit nejen své zdraví, ale i životní prostředí a ekonomiku.
Taktéž italským svátkem jídla, tentokrát sýra je festival Cheese. Víte, že na světě je přes 2000 druhů sýra? Představte si ty nejlepší. Jejich výrobci je představili již na čtyřech ročnících.Festival sýrů, který pořádá Slow Food v rámci kampaně Slow Cheese, se koná každý druhý rok a vy máte možnost poznat příběh každého sýra od krajiny, ve které se pasou zvířata, z jejichž mléka se sýr výrábí, až po jejich výrobu. Popáté se bude Cheese konat v roce 2013.
Na světě je samozřejmě mnohem více slavností jídla, na kterých Slow Food buď podílí nebo je přímo pořádá, a není možné seznámit vás se všemi. Každý je něčím unikátní, protože každé místo, krajina a produkty jsou takové. Jakýchkoliv podnětů od vás si budeme vážit a budeme za ně vděční. Možná za vaší vesnicí je farmář, o kterém by se měl svět, nebo alespoň Brno, dozvědět.