Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Možná si z mládí pamatujete dýňový kompot, který někdo miloval a někdo nenáviděl, a pak najednou, jako by dýně zmizely ze světa. Před několika lety opět začaly přicházet do módy, a to především v podobě dýně hokaido. Možná vás existence dýní úplně minula a nebo jste naopak začali zjišťovat, že dýňový svět skrývá nepřebernou plejádu barev a tvarů.
I na tržištích v současné době nejvíc vede právě hokaido, jejíž kouzlo tkví především v tom, že se nemusí loupat. Jenže není dýně jako dýně a určitě stojí za to vyzkoušet i další druhy, protože kromě barvy a tvaru se často liší i jejich chuť. Nekonečná variabilita barev a tvarů je způsobená také tím, že jednotlivé druhy (i odrůdy) dýní a tykví se mezi sebou rády kříží. Může se dokonce stát, že pokud si na jeden záhon zasadíte cuketu a dýni, urodí se vám kříženci. Proto pokud chcete dýně pěstovat a jde vám o konkrétní druhy, nepoužívejte osivo ze své vlastní sklizně. Kupte si raději vždy nové.
Ač je tedy těžké se ve všech těch plodech orientovat, některé se na trhu objevují přeci jen víc. Podívejme se tedy, jaké to jsou.
Hokaido je nejběžnější dýní, která nyní zdobí snad každý zeleninový trh. Kromě známé oranžové varianty existuje i tmavě zelená. Největší výhodou této dýně je, že se nemusí loupat. Nejvíc se hodí ve slané kuchyni k dušení a pečení – na polévky i jako příloha. Zkuste třeba dýňové pyré nebo další recepty.
Už jméno napovídá o velikosti této dýně – plody dorůstají opravdu velkých rozměrů, na Zelném trhu ji někteří prodejci prodávají již nakouskovanou. Její chuť však není tak výrazná, proto je ideální na kompoty a jiná jídla, kterým chuť dodají další ingredience. Možná i její využití pro kompoty je důvodem, proč je občas nazývána také jako ananasová – dříve byl dýňový kompot s trochou ananasové tresti náhražkou ananasového kompotu. I když co si budeme namlouvat, dýně s trestí prostě není ananas, proto zkuste raději třeba dýňový kompot s vínem.
Pokud čerpáte inspiraci v anglicky psaných receptech, mohli jste se setkat s výrazem „butternut squash“. Přesně to je máslová dýně – někdy označovaná i jako muškátová. Je vhodná na sladké i slané úpravy. V USA je společně s typickou americkou oranžovou dýní nejběžnější a v receptech je možné je obě libovolně zaměňovat. Můžete z ní připravit jak polévku, tak dýňový koláč. Je to přesně ta dýně, ze které si budete chtít udělat zásobu dýňového pyré, které je základem pro mnohé dýňové koláče a jiné sladké dýňové pochoutky.
Své jméno tato dýně nedostala pro nic za nic. Struktura dužniny je tak vláknitá, že připomíná špagety. Poznáte ji především podle vejcovitého tvaru, může být bělavá, žlutá, žlutozeleně žíhaná, i zelená. Když propíchanou dýni dáte do mikrovlnky (2–3 minuty na 0,5 kilogramu) nebo trouby (pečte asi hodinu na 190°), po následném rozkrojení a vydlabání dostanete krásné zeleninové špagety. Použijte jako přílohu třeba k masu s rajčatovou omáčkou. Zkrátka místo těstovin.
Toto nejsou zdaleka jediné druhy dýní, které existují, ale je nejjednodušší je sehnat. Prozkoumejte zeleninové trhy ve svém okolí a třeba narazíte na další zajímavé kousky, které budou stát za vyzkoušení. Svět dýní u Kyjova a Dýňový svět u Havlíčkova Brodu, jsou farmy, které nabízí nepřeberné množství druhů a odrůd. Udělejte si výlet a přivezte si zásoby na zimu, protože dýně ve tmě a chladu vydrží i několik měsíců.