Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Nejvýznamnějším festivalem hnutí Slow Food je každé dva roky se opakující Salone del Gusto a Terra Madre – mezinárodní setkání všech, kteří se zajímají o kvalitní potraviny.
Salone del Gusto a Terra Madre se letos poprvé spojují do jedné obrovské akce od 25. do 29. října v italském Turíně. Akci organizuje Slow Food společně s městem Turín, regionem Piedmont a italským ministerstvem zemědělství, potravin a lesnictví. Na programu je nespočet přednášek, degustačních workshopů, kuchařských show, setkání s producenty a výrobci. Letošním slogan „Jídlo, které mění svět“ je vybrán proto, že hlavním letošním tématem bude využití jídla jako klíče k vyřešení současné světové krize. Pomocí jídla totiž můžeme zlepšit nejen své zdraví, ale i životní prostředí a ekonomiku.
Salone del Gusto a Terra Madre nabídnou účastníkům přehlídku rozmanitosti pokrmů a potravin ze všech kontinentů a spojí malovýrobce a farmáře z celého světa, kteří se řídí základními principy Slow Food: dobré, čisté a férové jídlo.
Tři pavilony veletržního centra Lingotto
Fiere nabídnou přehlídku italských potravin a více než 200 výrobků Slow
Food Prezídií, Terra Madre komunit
a stovky vystavovatelů z jednotlivých italských regionů. Každý region se
zaměří na konkrétní téma, které místní organizace Slow Food v daném
regionu rozvíjí. Apulie se stane místem setkání producentů oliv a obilnin,
Lazio se zaměří na zvyšující se zájem o minimalizaci odpadů při vaření,
Lombardie věnuje prostor vzdělávání dětí a Sicílie zaměří pozornost na víno a
mladé vinaře, kteří používají ekologické a biodynamické postupy pěstování a
výroby vína.
Olympijská aréna bude hostem Mezínárodní tržnice, kde budete moci ochutnat stovky jedinečných výrobků, potkat se s protagonisty sítě Terra Madre, dozvědět se o kampaních Slow Food po celém světě nebo se jen procházet mezi stánky trhovců. Pro návštěvníky všech věkových kategorií budou pořádány hry a vzdělávací aktivity.
Letošní
novinkou na Salone del Gusto a Terra Madre bude Piazza della Pizza – přehlídka
nejlepších italských výrobců pizzy, kteří používají suroviny ze Slow Food
Prezídií. Street Food stánky nabídnou kulturně zaměřené
autentický způsob „rychlého“ občerstvení bez kompromisů na chuti a kvalitě.
V Enotece
budete moci ochutnat na 1 200 italských vín.
Konferenční program se zaměří na aktuální problematiku související se změnami klimatu, městským zemědělstvím, obnovitelnými zdroji a mnohými dalšími. Navštívit budete moci také výstavu Potraviny, které mění svět, která již procestovala francouzský Tours, španělské Bilbao a lotyšskou Rigu. Výstava zahrnuje koláž fotografií potravin z celého svět\a, sensorické vzdělávací hry, zeleninovou zahradu pro děti, přehlídku dokumentárních filmů a další vzdělávací aktivity.
Tři moravská Slow Food konvivia (Slow Food Pálava, Slow Food Bílé Karpaty a Slow Food Brno) společně se zástupci Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje připravili letos rozsáhlou prezentaci kvalitních řemeslných produktů z Moravy. Na Salone del Gusto se představí například ledová a slámová vína, kozí a kravské sýry – uzené a nakládané v oleji (farma Hanák, Tvarožná Lhota), medovina (Farma Jaroš, Tasov), ovocné pálenky (lihovar Žufánek, Boršice u Blatnice), povidla (Jiří Netopil, Břest), domácí paštiky (firma Via Delicia, Zábřeh), přírodní ovocné mošty (farma Mezice, Náklo), Štramberské uši (Jiří Hezký, Kopřivnice) a bylinné likéry (Beskydská likérka, Staré Město u F.M.). Návštěvníci budou moci také ochutnat Olomoucké tvarůžky a produkty z oskoruší.
Detailní program a možnost nakoupit
vstupenky najdete zde.
Zdroj: Slow Food